maandag 27 juli 2009

WWOOF!!!

Nee, geen puppies nog, maar Woensdag werd ik gebeld door een meisje, Nadine, of ze bij ons kon komen wwoofen.
Wwoofers zijn willing workers on organic farms, en omdat wij groente verbouwen, dieren huiden en dat zonder chemicalien doen, zijn wij een organic farm.
Hoewel we het deze week vrij druk hebben, en veel weg zijn, hebben we ze, na dat uitgelegd te hebben, uitgenodigd. Het idee is dat ze 4-6 uur werken voor voedsel en onderdak. En leren, natuurlijk. Over water tekort (geen 3 douches per dag), de grond verbeteren, en verpesten.
Nadine en Johann hebben 4 maanden gereisd en het geld is een beetje op, en Johanns ouders komen zondag. Daarna reizen ze verder. Wij zijn blij want er gebeurt veel werk, en vooral veel klussen waar we anders niet aan toe zouden komen. (of geen zin in hebben in ons eentje.)
Donderdag kregen ze een rondleiding, en Vrijdag begon het werk; Paardenpoep halen.

Dat was leuk werk! Yvonne heeft een berg van 4 jaar stalpoep, en dat mag best weg. En het mag best op onze veggie patch, want de grond is zo slecht.
Thuis gekomen spreidden we het uit.

De haan houdt het goed in de gaten...

Zaterdag was een soort van vrije dag- afgezien van de organic fair waar we graag heen wilden- maar Nadine en Johann zijn onvermoeibaar. Ze gaan door met uitspreiden, zo gauw we thuiskomen. De rode tractor is natuurlijk ook wel een kleine incentive...
Zondag is er meer dag, dus meer tractor rijden, en pony wassen!

Daarna heeft Johann even die rot-berken eruit gehaald,
en Nadine de koolplantjes in grotere potten gezet, zodat ze goede wortels hebben voor ze in de no dig beds gaan.

Maandag hadden we nog een verassing; van een vriend kregen we zo maar een trailer kippenpoep! (dat stinkt)
Het is ontzettend leuk om mensen in huis te hebben (het zijn gelukkig leuke mensen) en er gebeurt heel veel- er gebeurt zo veel dat we soms even staan van... Wat nu?? Ons gewone programma van school, paardrijden, afspraken gaat ook door, dus er is niet altijd werk.
Voor mensen zonder auto wonen we toch best afgelegen, reizen kost gelijk veel tijd.
En, zo'n hout kachel is ook lastig; na twee dagen kwamen ze vertellen dat het wat koud was in het gastenhuisje; bleek het 2 graden. Blijkbaar vergt dat meer oefening dan wij ons realiseren!
Vandaag was dan ook een taak; Taart bakken mer Bregje!

Wat er verder op het programma staat; Het hek verplaatsen, het Pad om het huis (de firebreak) schoon en tak vrij maken, hout hakken, boom planten, enzovoort.


Geen opmerkingen: