woensdag 26 augustus 2009

Powerrrrrrrrr!

Als je zo extreem (ahum) rural woont als wij, dan heb je wel eens een lastigheidje. Daar kun je je op voorbereiden. Soms.
Als hier een stormwaarschuwing uitgaat is een van de dingen die je bv doet; de kaarsen zoeken, de zaklampen klaarleggen, als je electrisch kookt; zorgen dat je je eten zover hebt voorbereid dat de rest op de barbecue kan, de kinderen douchen, (zolang er warm water is), je mobiele telefoon opladen,je huis opruimen zodat je overal goed kunt lopen, etc.

Adelaide, Sydney, Canberra en Melbourne lagen blijkbaar al plat, toen het hier nog een rustig windje was. De Galeforce wind die voorspeld was, stak op rond vijven en duurde een uurtje. Wij lachen. Tot de buurman belde met het bericht dat er een boom, op een boom, op een boom, op een boom...op onze powerline was gevallen, en dat hij het vanuit zijn keukenraam kon zien knetteren, vonken, roken, en uiteindelijk vlammen (de buurman is een beetje neurotisch en belt graag en vaak).
Hij had wel de council, de CFA (brandweer) en de SES (de algehele noodtroepen) gebeld, en dat was fijn, want die begonnen de bomen zo'n beetje weg te halen, tot ze werden weggeroepen voor een echte noodtoestand.

Toen de kinderen wat later dan normaal naar bed gingen was alles nog ok, maar rond half elf viel de boom toch echt, en daarmee de powerline.
Donker.

Natuurlijk maar goed ook, je wil niet zo'n brandende draad door je bos.


Gelukkig hadden we een goed excuus voor lekker uitslapen, en toen de kinderen naar school waren, en de paarden in de paddock waar de lijn niet in lag (dat zouden we naar vinden, als de powermeneren even zouden uitproberen of het al ging, en er staat net een paard bovenop), gingen wij lekker banken shoppen, want wat moet je anders?

Let even op de geweldige vlag aan de lijn; hoe maak je anders duidelijk dat er een powerlijn over de weg hangt???

's Middags stonden er nog allemaal trucks en kranen voor en op onze driveway, om palen te controleren, bomen veilig weg te halen, etc etc. En uiteindelijk de lijn weer op te krikken. Tegen vijven waren we de laatsten in de regio die nog geen stroom hadden. Dat is dan het nadeel van zo ver van de weg wonen. (nou ja, overal kaarsjes, best gezellig!)
En koken bij een zaklamp heeft ook zo zijn charme.


Geen opmerkingen: