dinsdag 6 mei 2008

plantjes...

Toen we in Australie aankwamen was een van de eerste 'andere' dingen (behalve vogels, weer, heuvels, bankzaken etc) Permaculture.

Daar hadden we echt nog nooit van gehoord, maar Jacinta en Cameron wel, en zo kwamen we heel langzamerhand in aanraking met dit ... wat is het eigenlijk?

Emerald community house biedt een course aan, 16 dagen + 5 zondagen, die opleidt tot certificates (een soort mega awards) waarmee je je permacultiaan mag noemen, ofwel; PCdesigner.

Met zo'n slordige 27 acre te vullen straks, best wel interessant en bovendien valt er erg veel te leren over het klimaat, de grond en wat daar het beste mee te doen.

Les1; Permaculure is geen religie, geen dogma, gewoon een manier om efficient om te gaan met de aarde en daar als groep mensen zoveel mogelijk van te eten en kunnen blijven eten.  Opbrengst en het delen daarvan is belangrijk, en dat kan alleen als je goed voor de aarde bent. En dat is nodig in dit droge, onvruchtbare land.

06-05-08 104216 Les 2; praktijk, en een hoop chemie. Hier een 'dripgarden' je geeft de bovenste water, en de onderste krijgt op den duur ook genoeg. Want; naast tuinieren wil je ook nog andere dingen in het leven, zoals; lekker eten! Dus niet de hele tijd wieden.

Dat spreekt mij wel aan- lui tuinieren en toch veel eten.

06-05-08 104255 En met een simpel dakje, kun je ineens tropische soorten kweken.

Verder aten we raar eten met mungbonen enzo, want er is natuurlijk veel organisch-biologisch veganistisch gedachtengoed dat hier op af komt. Mijn bananenbrood deed het ook goed.

Geen opmerkingen: