dinsdag 10 februari 2009

brand 4(dag )

zo kijkend naar de lijst van branden, de vernietiging; voorlopig hoeft er niemand op bezoek te komen. Alles waar we jullie mee naar toe zouden nemen, omdat het hier zo mooi is…. is weg.

Kijk; als je mijn blog ook nog via een andere link wil lezen;

http://www.wereldomroep.nl/actua/regio/azie/bgaustarlie/australische-weblogs-bosbranden 

Staat Art zomaar met foto en al op de site van de wereldomroep!

En, er blijft natuurlijk heel veel moois over, maar de verwoesting is zo vreselijk!!! Het slee- en ski gebied dichtbij, het Statepark hierachter, waar je kunt 4wd-en…  Aan de andere kant; het strand ligt er nog! Maar de toekomst waar we stiekem over aan het denken waren; het Gembrook hotel kopen, en het bloeiend maken als toegang tot het Bunyip state park, is misschien niet zo’n goed plan nu. Het drukt je wel op de realiteit van Australie.

(Har, dat cool climate rainforest, waar we wandelden omdat  jullie behoefte hadden aan ‘groen bos’ (ipv de verbrande Grampians)–weg.)

De australische community is fantastisch; Er is al bijna 32 miljoen opgehaald door mensen, en er is een eindeloze stroom van goederen onderweg, die overal vandaan komt. Voer voor dieren, kleding, eten, ongeloofelijk! (red cross.com.au, maakt duidelijk waar je kunt doneren)

Aan de andere kant komt nu in het nieuws; mensen die ‘charity’ fondsen oprichten voor zichzelf, huizen die nog staan die leeggehaald worden door ***(onuitspreekbaar) mensen. Continu zijn nu op de radio oproepen voor spullen die nodig zijn; blikken eten, ondergoed, en; pakken voor mannen zodat ze naar begrafenissen kunnen.  Gelukkig komen er ook heel langzamerhand weer reclames en zelfs nieuws van buiten Australie.(zoals dat australie een punt verloren heeft in een internationale cricket wedstrijd- het blijft wel australie he?)  Dat geeft toch aan dat er niet alleen maar waarschuwingen afgegeven worden.

ABC radio is ook ontzettend goed voor mijn topografie; hoe anders had ik ooit geweten waar Native Dog Creek lag?  Het stratenplan van Gembrook kennen we nu ook redelijk; het wegen waarvoor nu waarschuwingen worden afgegeven, liggen 9 km oost van ons. Nog steeds aan de veilige kant dus.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Is het gevaar geweken?
Jullie staan met quotes van dit weblog op de voorpagina van een nederlandse krant(ik geloof het AD).
Even googelen geeft het beeld dat het wat betreft de begroeiing behoorlijk snel weer goed komt na bosbrand. Er komen meer loofbomen.
Maar al die mensenlevens en huizen ...
Heel veel sterkte! Mariska

Unknown zei

O, Jezus, wat een verschrikking zeg... Die angst en die vernietiging... Heel veel sterkte!
x

Anoniem zei

O Jezus, wat een verschrikking, zeg. Die angst en die vernietiging... Brrr! Heel veel sterkte, denk aan jullie!
x

Anoniem zei

Ha lieve Auk, wat een verdriet klinkt er in dit laatste stukje door...Vergeet echter niet dat de men bovenal voor jullie komt, en voorlopig zitten jullie daar nog. Dus mensen, laat deze verdrietige bui je juist sterken in je voornemen om snel naar Oz af te reizen en Auk een dikke knuffel te geven! Trouwens, tijdens onze trip afgelopen jaar zijn we door verschillende natuurgebieden (Flinders Chase, Grampians) gereisd waar recentelijk bushfires hebben gewoed. Prachtig om de kracht van het zelfherstel van de Oz-natuur te zien...

Anyway, Auk, je bent beroemd. Je bent "gequote" op de voorpagina van het "AD Groene Hart". De tekst lijkt echter verdomd veel op je blog van deze dagen. "Sewen" dus voor plagiaat, dat blaadje!

De scans volgen per email.

Harko

Mariëtte zei

Lieve, lieve luitjes,
wat ben ik blij dat jullie je blog bijhouden; ik houd angstvallig de "maps" bij met de branden... mijn maag krimpt werkelijk ineen bij het zien van al dit leed. tranen staan ons af en toe in de ogen, die plaatsen te zien, de mensen te horen.
sterkte en nogmaals onwijs fijn dat je blijft updaten!!!!
Dikke, dikke zoenen en knufs van BKJ en van mij natuurlijk, Mariëtte, XXX

Anoniem zei

Een brandweerman zei dat als je vertrekt op het moment dat het te dichtbij komt, je eigenlijk vaak te laat bent. De brand kan opeens met 60 km per uur naar je toe komen. Door de dichte rook kunnen mensen niet meer zien waar ze rijden waardoor er veel ongelukken gebeuren. Als ik dat zo hoor is het misschien toch niet zo gek om weg te gaan tot het flink geregend heeft. Mannen nooit achterlaten: als zo'n grote brand komt kan hij toch niets doen om het huis te redden en ben je beide kwijt. Liever te voorzichtig dan te laat. Veel geluk! Mariska

Aukje zei

Ha lieverds, bedankt!!
aukje