maandag 9 februari 2009

Victoria brandt 2 (dag3)

Het is een koude dag, Victoria brandt maar je ziet er niiets van. Wat doe je? Kinderen naar school, krant kopen, boodschappen, dierenvoer… Iedereen die je spreekt kent mensen, heeft ervaring, heeft net zijn huis verkocht in Marysville (niet iedereen)…

De dierenvoer meneer heeft zijn paddocks met 14 paarden leeggehaald, en is te voet naar Berwick getrokken, waar mensen spontaan aanboden een paard in hun suburban tuintjes te zetten. Mensen in Narre Warren hadden op een gegeven moment genoeg van al de indrukken, trokken de gordijnen dicht, zetten een DVD’tje op, mevrouw moest even naar de WC en ontdekte dat de laundry in de brand stond. Kortom; alles kwijt.

Een ding is duidelijk; Dit vuur is meer, veel meer dan iemand ooit had verwacht. Inmiddels 131 confirmed dead.  Ze waarschuwen voor flying embers, maar dat is een understatement; volgens mensen die erdoorheen gekomen zijn, is het een zandstorm van brandende stukjes, die dwars door alle kieren van je huis gaan.

Vandaag dus; schoongemaakt (geen brandbare spullen buiten) , in huis, en internet gekeken, radio geluisterd, zoooo eng is het. Eindeloos veel mensen zijn naar familie, vrienden op zoek.

Zojuist op de radio; Er is brand in Mt. Evelyn,  Wandin, brand in Gembrook, en daar zitten we tussen. ( we weten niet of het waar is)  Art is vandaag de hele dag beziggeweest om bloed te proberen te geven, kwam thuis en is nu naar een bijeenkomst van de CFA in Gembrook, in de hoop wat te leren. Jeroen; als Wandin blijft branden, staan we zo bij jullie op de stoep, Met varken, ponies en konijn (een heeft het begeven in de hitte)  3 kinderen (en nog wat reptielen) en de foto’s.   Je gaat heel anders denken; als je de foto’s ziet, staan vaak alleen de schoorstenen nog. Wij hebben een grote, dus daar gaan we in zitten.    Klinkt dat idioot?? we weten wel, na alle foto’s en verhalen, dat een dam, een pomp en wat emmers niet genoeg zijn. brrr.

08-02-09 190224

Het geeft wel prachtige plaatjes…

nieuwe branden zijn ontstaan in the Wilsons Prom, en onder Beechworth, waar we twee weken terug paardreden.

Er is al een iemand opgepakt die branden heeft aangestoken. De meeste mensen hier zijn plotseling heel erg creatief in het bedenekn van straffen. En verder is het ongeloofelijk hoe solidair mensen zijn, het rode kruis heeft in een dag al 2 miljoen dollar binnen gehaald!

http://news.ninemsn.com.au/

http://www.smh.com.au/news/national/i-saw-a-sheep-alight-running-through--paddock/2009/02/09/1234027933369.html

http://www.news.com.au/

http://www.theage.com.au/

http://media.theaustralian.com.au/

image

state forest in Healseville C Ellen Smith

Update 9 uur; als de wind uit het zuiden blijft komen zitten we goed, als het draait, en uit het noorden komt, moeten we andere plannen maken, vooral als het harde wind is.  Wandin valt erg mee, Healesville/ Badger creek kan een probleem zijn (dat is ongeveer een half uur rijden)

4 opmerkingen:

Unknown zei

Tering, houdt het dan nooit op? Nee voorlopig niet vrees ik. Sprak vandaag een brandweerman (die op zijn rust dag mijn raam kwam fixen), had in Bunyip staan 'blussen' maar het sloeg eigenlijk nergens op zei ie. Inderdaad, geloof dat een emmer, pomp en dam niet genoeg zijn. Dus te allen tijde: de deur staat open! (leuk een varken en twee paarden in onze tuin). xxx

Anoniem zei

Hi Auk,

Stond vandaag in het NRC, gelijk op jullie blog gekeken hoe het met jullie is. Gelukkig lees ik dat jullie nog vrij zijn van brand, maar het klinkt wel dichtbij.
Wij denken aan jullie, hopelijk vergaat het jullie vrienden ook allemaal goed.

Georgina

Anoniem zei

Ha lieverds, de rillingen lopen over onze ruggen. We kijken nu naar een reportage op Netwerk. Wat een verwoesting... Heel veel sterkte, we denken aan jullie.

Harko, Diana en jongens

Anoniem zei

Hoi Aukje

Het is alweer een tijdje geleden dat we jullie zagen. Zag op blog dat jullie enorm dicht bij de branden zitten. Mochten jullie hulp nodig hebben de deur staat hier open in Elwood! 0413 581 362

Sterkte! Victoire, Tony, Tristan & Bella