dinsdag 18 september 2007

Arkaroola rock

Ja, dat kan je natuurlijk niet maken, als aspirant schijver- woorden schieten te kort. Maar hoe leg je uit hoe het hier is? Als ik zeg;

Droog, leeg, mijn huid breekt in duizend stukjes, en overal stof… mijn haar voelt als touw, en vier keer in 200 kilometer noemen we een drukke weg… Dat klinkt toch niet als erg leuk, ofwel? En toch; Het is hier zo verschrikkelijk mooi! Je ziet dat de aardkorst hier gescheurd en gekanteld is en daarna door de wind geschuurd. Het is zo ontzettend pure natuur, woeste wildheid waar je als mens doorheen mag lopen, naar mag kijken, maar invloed hebben?

Dus begeven we ons op bekend terrein; we doen mee aan de barbecue van Arkaroola Village! ( alle 16 mensen die er werken, en alle 30 toeristen…) Dit natuurgebied is een oud schapen station dat opgekocht is door een professor sterrenkunde en geologie, die iets actiefs wilde doen. Het is een enorm woest gebied, waar verschillende bedreigde dieren in voorkomen. Hij heeft hier een sterren station gebouwd, en doet metingen voor Nasa, het gebied is vos, kat, schaap en geit vrij gemaakt, herbeplant met oorspronkelijke fauna, er zijn wandelingen naar onbereikbare gebieden uitgezet, 4WD tracks gemaakt en er worden eco-gekeurde tours gegeven. Zo wordt het gebied beperkt betreden, en niet platgewalst door zwervende mensen.

Het hele idee vind ik fantastisch, dat een individu op deze manier echte invloed kan hebben. Om het geheel te financieren komen er veel mensen, die natuurlijk ook weer leren. Er is dus ook een centrum van huisjes, kampeerplaatsen etc. De sfeer is er fantastisch, en we hebben een avond gesproken met Helen, die met haar man haar volwassen (20 en 24) kinderen vaarwel heeft gezegd, en nu reist, en nu eens een paar maanden hier, dan eens daar werkt. En nu dus in Arkaroola, en met alle andere personeelsleden hier woont. Want dat is de consequentie van plekken als dit.

* The Outback, is amazingly beautiful, and dry. God, everything hurts, but still we’re extremely enjoying ourselves, I want a stronger word, but it’s not in my vocabulary.

You can see the earthcrust has been upturned, and worn away by the weather here. We are in awe, and turn back to earthly matters; a barbecue! Together with about 30 retired people all enjoying the work of someone who is turning a former sheepstation into an eco reserve, If you like empty overwhelming nature- come to here!

Geen opmerkingen: